OFFSHORE, ÉÉN GROOT AVONTUUR

Juni 2019 organiseerde NAM Den Helder de zogenoemde Offshore Experience. Deze dag is gericht op studenten van technische universiteiten. Wat staat ze te wachten staat ná hun studie als ze willen werken bij NAM op productieplatforms en installaties?

In gesprek met TU-ers

In de bus vanuit Delft naar Den Helder startte onze copywriter al met interviews om zo de drijfveer te achterhalen van de meegereisde studenten.
Studies die uiteenlopen van Offshore Engineering, Petroleum Engineering tot Civiele Techniek.
Uit de gesprekken blijkt nieuwsgierigheid naar het werken op zee, maar voor velen geldt dat zij ook graag een bijdrage willen leveren aan de energietransitie.

Gas wordt waterstof

Eén van de vrouwelijk process engineers vertelt over duurzame oplossingen. Gas is er niet voor eeuwig. NAM gebruikt nu al windparken om platforms op zee van stroom te voorzien. In 2025 wil het bedrijf waterstof gaan produceren; in 2030 volgt opslag van koolstofdioxice in de ‘lege’gasvelden in de grond. 

Tijdens een korte quiz via de onlinetool Mentimeter wordt ook een vraag gesteld over het aantal gasproductieplatforms in het zuidelijke deel van de Noordzee. Dat zijn er honderdvijftig! Allemaal potentiële eilanden die gebruikt kunnen worden om nieuwe energiebronnen te ontwikkelen.

Bezoek onderhoudsschepen

De schepen Kroonborg en Kasteelborg spelen een cruciale rol spelen in het onderhoudswerk van de gasproductieplatforms . De aanwezige studenten krijgen een rondleiding. Er wordt verteld over het werk, het leven aan boord, de sociale controle en het acceptatieniveau onder collega’s.
“Mensen snurken, stinken of zijn op een andere manier aanwezig. Daar moét je mee dealen.”

Staaltje duurzaam doordenken

Ook op de schepen staan innovatie, duurzaamheid en veiligheid hoog in het vaandel. De ‘walk to work-brug’ is daar een concreet voorbeeld van. De brug is een aanwinst voor het veilig overstappen van een schip op een platform en andersom. De poten zijn flexibel, waardoor de brug zelf horizontaal blijft bij golfslag. Ook over het idee om de dieselmotor van de schepen op GTL (gas to liquid) te laten lopen is slim nagedacht.

33 studenten in ketelpak

Drieëndertig studenten hijsen zich vervolgens in ketelpak en andere persoonlijke beschermingsmiddelen om de wonderen op het fabrieksterrein in Den Helder te aanschouwen. Hier wordt het gewonnen en geproduceerde gas op zee vanuit de platforms doorgepompt. En zodanig bewerkt dat het gas geschikt is voor de eindconsument. De Production Team Lead (PTL) vertelt over de processen die in de fabriek plaatsvinden. 

Bieren in beachclub

Voordat de dag wordt afgesloten met een borrel en een diner in de plaatselijke beachclub, mogen de studenten zich verheugen op een bezoek aan de controlekamer.

Interessante verhaallijnen nodig voor social media?
Wij adviseren, bedenken en creëren een passend tekst-beeld-verhaal voor jouw organisatie.