Kennisbank 
Persona 

Wat is een persona? 

Een persona is een gedetailleerde beschrijving van je (fictieve) ideale klant. Hierin worden de belangrijkste kenmerken van klanten samengevoegd en een beschrijving van deze gemiddelde ideale klant gemaakt

Hoe vul je een persona in?

Verzamel een aantal persoonlijke kenmerken van je ideale klant. Denk bijvoorbeeld aan leeftijd, geslacht, gezinssituatie en interesses. Ook wordt zakelijke informatie verzameld zoals functie en werkzaamheden. Deze persona vertegenwoordigt je doelgroep en bevat de belangrijkste focuspunten van de gehele doelgroep. 
Je kunt meer dan één persona hebben. Bijvoorbeeld een persona voor verschillende soorten producten en/of diensten die je hebt als bedrijf. Het is zelfs vrij standaard om drie tot vijf van deze beschrijvingen te hebben.

Persona & Contentmarketing

Voor content marketeers is het weten wie je doelgroep is bijvoorbeeld erg handig voor het selecteren van de onderwerpen en de stijl die je gebruikt als je hierover schrijft. Je zult namelijk niet dezelfde woorden gebruiken voor een doelgroep die bestaat uit vrouwen die voor de eerste keer moeder worden, als voor de doelgroep CEO's van 50 jaar of ouder.

Hulp nodig bij het in kaart brengen van je doelgroep?