De meta description is een omschrijving van je landingspagina in enkele zinnen. Deze omschrijving kun je terugvinden in de zoekresultaten van de zoekmachines en is niet zichtbaar op de pagina zelf. Deze omschrijving vertelt potentiële bezoekers wat ze kunnen verwachten als ze je website bezoeken en geeft een goede indicatie van de inhoud van de pagina. Boven de meta description staat een meta titel. Een meta titel is de titel waarmee een pagina wordt aangeduid (50-66 karakters). Elk CMS biedt de mogelijkheid om een meta titel en omschrijving te plaatsen.
De meta description is niet direct de belangrijkste factor voor SEO. SEO draait namelijk niet alleen om zichtbaarheid, maar ook om ervoor te zorgen dat mensen ook echt op de link naar je website klikken. Je meta omschrijving is een hulpmiddel om je potentiële bezoeker te overtuigen dat jouw webpagina alles heeft wat ze zoeken. Want met die twee regels tekst kun je – als je het goed doet – zoekers overtuigen om op jouw link te klikken.
Een goede meta description bepaalt dus niet meteen of je op positie één, twee of drie rankt. Dat komt dan vanzelf wel, want het doorklikpercentage is ook een ranking factor.
Een goede meta description is dus eigenlijk een uniek stukje tekst dat twee dingen moet doen: opvallen en overtuigen.
1. Gebruik de zoekterm
Door het zoekwoord toe te voegen zorg je ervoor dat jouw meta description in ieder geval beter opvalt.
2. De meta description lengte
De meta description lengte verandert nog wel eens, maar vooralsnog lijken ongeveer 150-160 tekens (inclusief spaties) de limiet. Daarna wordt het afgebroken met puntjes.
3. Schep de juiste verwachtingen
Maak de omschrijving niet mooier dan dat het is. Doe je dat op de één of andere manier wel, dan riskeer je dat bezoekers al snel weer wegklikken. En dat geeft juist weer een signaal aan Google dat je pagina niet aan de intentie van de zoeker voldoet en je na verloop van tijd dus zakt in de ranking.
4. Focus je op de gebruiker en schrijf actief
Door de gebruiker direct aan te spreken ben je overtuigender en komt het veel persoonlijker over. Door actieve woorden te gebruiken blaas je je meta omschrijving meer leven in. En het liefst in gebiedende wijs, zodat je meteen duidelijk maakt wat zoekers kunnen verwachten en wat er gebeurt als ze op je link klikken.