KENNISBANK 
ALGORItME

WAT IS EEN ALGORITME?

Een algoritme is een wiskundige formule die er op de achtergrond voor zorgt dat websites kunnen inspelen op jouw én hun eigen behoeftes. Het gaat om een constructie die allerlei componenten in een bepaalde volgorde samenvoegt om uiteindelijk een vooraf bepaald doel te bereiken. Het systeem houdt rekening met allerlei mogelijke gebeurtenissen en kan zich daardoor continu aanpassen.

Facebook

Op jouw tijdlijn bij Facebook krijg je berichten te zien die het algoritme van Facebook voor je heeft geselecteerd. De makers hebben het algoritme zo ingesteld dat ze hun doel bereiken, namelijk de interactie tussen gebruikers zo makkelijk mogelijk maken. Like je bijvoorbeeld continu foto’s van formule 1 auto’s of zet je reacties onder hockeynieuws? Dan krijg je steeds vaker dat soort berichten in je tijdlijn.

Op het moment dat jij ineens gaat reageren op het onderwerp ‘rode wijnen’, dan kan het algoritme daarop inspelen. De formule wordt dan aangepast aan dat nieuwe doel. Elk algoritme heeft een eigen reeks van acties, maar is ook ingesteld op zogenoemde ‘mogelijke handelingen’. 

LinkedIn

Het LinkedIn algoritme werkt een beetje als dat van Facebook. Je krijgt content te zien die relevant is voor jou en die je waarschijnlijk interessant vindt. Het algoritme filtert de content die je plaatst en bepaalt hiermee de kwaliteit en je bereik.

Het geautomatiseerde proces bestaat uit vier fases: 
In fase 1 wordt bekeken in welke categorie jouw Linkedin post valt: tekst, afbeelding, video of link. Daarna krijgt jouw bericht het label: ‘spam’, ‘lage kwaliteit’ of ‘goedgekeurd’. Wanneer je post is goedgekeurd, kom je in fase 2. Jouw content wordt tijdelijk in de newsfeed weergegeven en getoond aan een kleine groep mensen. De ‘algoritmebots’ kijken nu hoe jouw netwerk reageert op de post. Als jouw publiek de content liket, erop reageert, klikt of deelt, dan is dat een goed teken en kan je door naar fase 3. Het algoritme besluit of jouw post nog langer mee kan en aan meer mensen getoond wordt of niet. In fase 4 wordt je post beoordeeld door redacteurs van LinkedIn. Ze willen begrijpen waarom je post zo goed werkt en nemen deze kennis mee voor het optimaliseren van het algoritme. Wanneer jouw content nog steeds wordt gedeeld, reacties of likes krijgt, dan blijft de post door het algoritme verder verspreid worden. 

Google

Resultaten die getoond worden in zoekmachine Google zijn het resultaat van een algoritme. Op basis van jouw zoekgeschiedenis en voorkeuren worden er relevante resultaten getoond. En ook hier geldt weer dat het algoritme een verzameling is van allerlei componenten die samen naar eenzelfde doel werken. Zo kijkt Google niet alleen naar wat jij te weten wil komen, maar ook naar hoe goed een website is die getoond wordt in zoekresultaten. Websites die hun SEO (lees: Search Engine Optimation) goed op orde hebben, maken meer kans om gezien te worden dan andere.

Hulp nodig met de creatie van relevante content?