VindBaar én Leesbaar? Dat kan!
neem contact op

Vindbaar én leesbaar, dat kan! 7 SEO tips voor betere leesbaarheid

Een tekst schrijven is niet makkelijk. Naast het feit dat de tekst onder andere informatief, interessant en enthousiasmerend moet zijn. Zijn er nog de SEO-regels die je tekst weer omgooien. Ondanks dat je je tekst voor mensen schrijft en niet voor een zoekmachine, ontkom je er niet aan om hier enigszins rekening mee te houden. Daarom geven wij je in deze blog een aantal tips zodat je SEO-tekst zowel vindbaar als leesbaar is.

1. Belangrijkste informatie bovenaan
De belangrijkste informatie kun je zien als een samenvatting van de tekst of een prikkelende inleiding. Ga uit van maximaal 3-4 zinnen. Maak direct duidelijk wat je jouw doelgroep te bieden hebt.

2. Kill your darlings
Schrijf geen ellenlange alinea’s om maar zoveel mogelijk woorden/zoekwoorden te kunnen verwerken. Ga per alinea uit van maximaal 7-9 zinnen. Om het nog wat specifieker te maken, ga uit van 65-85 tekens per zin. Dit heeft ook te maken met de structuur en lay-out van de tekst.

3. Gebruik tussenkopjes
Bedenk voordat je begint met schrijven alvast een goede kop en tussenkopjes voor je tekst. De snelle lezer moet op basis van tussenkoppen de essentie van jouw verhaal meteen kunnen zien en snappen. Deze koppen moeten interesse opwekken, zodat de lezer getriggerd wordt om ook de alinea te lezen.

4. Breng structuur in je SEO tekst
Het is ook belangrijk dat je structuur aanbrengt in de tekst. Dit bevordert de leesbaarheid. Enkele manieren om structuur te creëren is de lay-out

  • Bullets
    • Helpen om inhoudelijke en verhalende elementen te combineren
  • Teksten niet uitvullen
    • Een uitgevulde tekst creëert veel afstand tussen woorden die zorgt voor breuklijnen in de leeslijn.

5. Actief en Zelfverzekerd
Maak gebruik van een actieve tekstvorm. Het doel van een blog of webpagina is om de lezer te activeren. Door gebruik te maken van een actieve tekstvorm, wordt de tekst veel aantrekkelijker om te lezen. Een voorbeeld van een passieve zin is; de tekst wordt geschreven door Arjan. Als je deze zin zou omzetten naar een actieve zin wordt het; Arjan schrijft de tekst. Hier voert het onderwerp de actie uit en in een passieve zin ondergaat het onderwerp de actie.

Gebruik ook geen twijfelwoorden. Misschien, zouden en wellicht zijn woorden waarmee je niet zelfverzekerd overkomt. Met jouw tekst wil je de lezer overtuigen van jouw kennis en kunde, dus is het belangrijk dat je dit met je woordkeuze stimuleert.

6. Call to action
Het doel van een call to action (CTA) is natuurlijk je websitebezoeker verleiden naar een conversie. Een paar belangrijke punten waar je op moet letten bij het schrijven van je CTA zijn:

  • Gebruik een actieve vorm
  •  Is het doel duidelijk?
  • Is het relevant voor deze pagina?

7. Strooi niet met zoekwoorden
Het zoekwoord is een belangrijk element als het gaat om SEO-teksten schrijven. Maar overdrijf het niet. Te veel zoekwoorden, dat werkt averechts. De kwaliteit van je tekst is belangrijker dan het aantal zoekwoorden dat je gebruikt in je tekst. Je tekst mag maar 2-4% uit zoekwoorden bestaan. Boven de 4% wordt je tekst als spam gezien door Google Daarnaast is het goed als je de zoekwoorden goed verdeelt over de tekst. Gebruik ze in de titel, tussenkopjes en in de verschillende alinea’s, maar zorg er wel voor dat de tekst goed leesbaar blijft.

Samen sta je sterker
Nu is het tijd om zelf te beginnen met het schrijven van je nieuwe teksten voor je website.
Mocht je er toch niet helemaal uitkomen of liever de expertise van een professionele copywriter willen inschakelen. Neem contact met ons op en dan helpen wij je om hogerop in ranking te komen!

Ik wil vindbare en leesbare content!

Delen

© Hidden Champion