BLOGGEN is springlevend.
ook in 2017!

Dinsdag - 13 december 2016

Ook voor het komende jaar adviseer ik ondernemingen om zakelijk bloggen op te nemen in het contentmarketingplan. Goed geschreven content publiceren biedt altijd een kans om gevonden te worden bij de zoekmachines. Jammer dat het zo verrekt veel tijd kost om na te denken over onderwerpen waarmee je autoriteit wilt opbouwen. Het schrijven is vervolgens nóg arbeidsintensiever.

Bezint eer ge begint
Dit is zeker geen oproep om het bloggen te staken. Alhoewel er geen garanties zijn dat je verhaal online wordt opgepakt door ‘jouw doelgroep’. Nee, het is een dringend advies om eerst te starten met een contentplan. Denk na over een thema dat past bij de bedrijfspropositie van je bedrijf. Leent het thema zich om uit te werken in meerdere onderwerpen? Met andere woorden, kun je het ‘uitsmeren’ over een langere periode? En is het thema ‘zwaar genoeg’ om je op internet te presenteren als ‘thought leader’. Is het antwoord ja? Dan bied ik je ‘hulpmiddelen’ om het schrijven van blogs te vereenvoudigen.


De meer-gemak-top-10-voor-bloggers

1. Orden je gedachten
De ervaring leerde mij de afgelopen jaren dat ik regelmatig te snel mijn onderwerp wilde uitwerken tot een blogpost. Zonder structuur schrijven leidde vaak tot niets. Mijn gedachten schoten alle kanten uit. Denk daarom eerst na over doel, doelgroep en verzamel alle informatie voor het onderwerp. Gebruik vervolgens een mindmap-programma om deze informatie te structureren. Je zult zien dat je hierdoor minder snel voor je vijand komt te zitten. En dat je vervolgens meer plezier beleeft aan het schrijven. Prettige mindmap programma's zijn: -Mind Map Free -Simple Mind (alle platforms) -Mind Node (Mac) -Xmind  

2. Blokkeer afleiding
Concentreer je op het schrijven. Tussendoor niet naar Facebook, Linkedin of Instagram. Om ervoor te zorgen dat je je kop erbij houdt, adviseer ik je een ‘distraction blocker’ te gebruiken. Deze gratis tekstverwerker dwingt jou om je tekst te schrijven en niet toe te geven aan andere verleidingen. Het programma blokkeert je computer volledig zodat je nog maar één ding kunt doen: schrijven! Download het programma ‘Cold Turkey’.

3. Een quiz scoort in je blog
Met Fyrebox maak je gratis online quizzen, die je eenvoudig aan je blog toevoegt. De quiz is een aardige contentvorm om je lezers te prikkelen. Via social media delen en je werft zo nieuwe lezers voor je blog. Je kunt het programma ook koppelen aan online diensten, waaronder nieuwsbrief provider MailChimp. Een deelnemer die zijn e-mailadres invult voeg je zo automatisch toe aan je mailinglijst.

4. Populaire onderwerpen voor blog zoek je met BuzzSumo
Er zijn blogposts die het goed doen, maar kijk er niet van op als je zo nu en dan de plank misslaat. Laat je niet frustreren door berichten die niet of nauwelijks scoren. Wil je weten welke berichten vaak gedeeld worden via social media? Gebruik dan het programma BuzzSumo. Gebruik het om populaire onderwerpen te achterhalen. Voor het bekijken van pakkende titels kun je deze dienst ook gebruiken. Een deel van je succes kun je hiermee achterhalen.

5. Gratis foto’s
Berichten met afbeeldingen en video’s worden gemiddeld tien keer vaker gedeeld op social media. Visuele content is steeds belangrijker voor interactie. Helaas is het kostbaar om goede videocontent te creëren. Op zoek naar gratis foto’s voor je website? Doorzoek 43 gratis stockfotosites via de zoekmachine LibreStock.com.

6. Snel verspreiden
Een interessante blog kun je snel verspreiden via de media-managementtool Buffer. Het programma is ideaal voor het inplannen van berichten op diverse online kanalen. Zet berichten klaar via een knopje in je browser en Buffer plaatst ze na elkaar, op vooraf bepaalde tijden.

7. Koop koptelefoon en notitieboekje
Vergroot je kans op blogsucces door consequent nieuwe stukken te plaatsen. Doe inspiratie op door actief met het onderwerp bezig te zijn. Luister bijvoorbeeld naar interessante podcasts via de iTunes Store en houd een notitieboekje bij de hand. Volg populaire (internationale) blogs en laat je inspireren. Af en toe de krant lezen kan ook geen kwaad. :-)

8. Blog generator brengt je op ideeën
Notitieboek leeg? Geen idee meer waar je over moet schrijven? HubSpots Blog Topic Generator geeft je 5 suggesties voor een nieuw bericht. Geef 3 relevante zelfstandige naamwoorden op en de tool doet de rest. En nog heel aardig ook! O ja, wel in het Engels by the way.

9. Kies voor een vriendelijk contentmanagementsysteem
Het bedenken en schrijven van een blog kost veel tijd en denkwerk. Ben je daarmee klaar, dan wil je uiteraard snel publiceren. Een ingewikkeld webbeheersysteem is dan dodelijk. Zorg dat uw site is gebouwd in een gebruiksvriendelijk systeem. Denk bijvoorbeeld aan het systeem SiteWise van het Nederlandse bedrijf Mach3Builders uit Barendrecht. Wordpress is ook een prima alternatief.

10. Een ideeënbank
Het programma Evernote verdient een speciale vermelding. Het is een praktisch online notitieboek, waarmee je alles kunt opslaan: audio, video, bestanden en tekst. Via je smartphone voeg je een notitie toe, maar ook e-mail, een interessante webpagina, nieuwsbrief of statusupdate. Creëer zo je eigen inspiratiegids.

Tot slot
Dit waren 10  tools om sneller en beter te bloggen. De allerbelangrijkste staat er echter nog niet bij en dat is je hoofd. Bloggen is een creatief proces en creativiteit kun je stimuleren. Door veel te lezen, constant met je onderwerp bezig te zijn en anders naar het nieuws te kijken. Praktisch alles leent zich voor een blogbericht. Met de genoemde tools vertaal je een idee snel naar een waardevol en succesvol artikel, waar je lezers mee boeit en klanten mee werft. Probeer het maar en ervaar het zelf.

Wil je naar aanleiding van dit blogbericht doorpraten?
Laat het ons weten via ons contactformulier.


terug naar het overzicht

contactDetails

Hidden Champion B.V.
Puntegaalstraat 469
3024 EB  Rotterdam

010 - 3115060
contact@hiddenchampion.nl

Take a look at our corporate brochure at ISSUU.

Contact us