In deze blog doen we 29 aanbevelingen om de online zichtbaarheid van websites te vergroten. We beschrijven de belangrijkste verbeteringen die bijdragen aan conversie verhoging.
De belangrijkste Quick Wins op een rij
1. Zoekwoordenonderzoek uitvoeren (of laten uitvoeren) en daarna je webstructuur aanpassen.
2. Belangrijkste pagina’s met aanbod hoog in de menustructuur plaatsen.
Noot: pagina’s in het hoofdmenu hebben meer autoriteit dan pagina’s in het submenu
3. Footer onderaan je website alleen gebruiken voor informatieve pagina’s die niet in het hoofdmenu voorkomen.
Noot: plaats geen links in je footer.
4. XML Sitemap indienen bij Google, zodat je website geïndexeerd wordt.
Noot: geen sitemap? Zorg dat deze snel gemaakt wordt. Vraag het aan je webbouwer.
5. Dropdown menu
Bied je veel diensten of expertises dat is een dropdown menu aan te bevelen.
6. Belangrijke SEO-elementen voor de zoekmachines verwerken in je cms.
Wanneer je het zoekwoord voor een pagina hebt bepaald, ga je de pagina hierop inrichten
zodat een zoekmachine (en een bezoeker) begrijpt waar een pagina over gaat.
Het zoekwoord moet op de juiste manier verwerkt zijn in:
- Titel
- Meta description
-Url
- Alt tag
- Kopteksten (H1, H2)
- Content
Noot:
- de afkorting cms staat voor content-management-systeem of anders web-beheer-systeem.
-SEO staat voor Search Engine Optimation.
7. Duplicate content vermijden
Advies: pagina’s met duplicate content verwijderen of aangeven aan Google welke pagina geïndexeerd moet worden (canonical tag).
8. Onpage optimalisatie
Het per pagina optimaliseren van je website noemen we ‘onpage optimalisatie’. Met een goed geoptimaliseerde website kun je dus echt een verschil maken t.o.v. je concurrenten! Door je website zo goed mogelijk in te richten voor de bezoekers
(en daarmee ook voor de zoekmachines) leg je de basis om goed gevonden te worden. Veel bedrijven besteden hier nog onvoldoende aandacht aan.
9. Bloggen
Start met bloggen. Of laat een ghostwriter voor jou bloggen.
10. Verwerk zoekwoorden in blog
Op de (hoofdmenu) items zal vaak veel concurrentie zijn. In het zoekwoorden onderzoek komen ook zoekwoorden aan het licht met minder concurrentie. Deze kunnen vaak goed gebruikt worden in blogs.
11. Off page optimalisatie
Er zijn factoren buiten je eigen website die bijdragen aan een goede vindbaarheid, een goede naam en een hoge autoriteit. Indien de vindbaarheid belangrijk is, dan is het zaak om actief aan de slag te gaan met linkbuilding. Het gaat hier dan o.a. om het verkrijgen van links van relevante websites (directories, nieuwssites, startpagina’s, pagina’s over gerelateerde onderwerpen) en het schrijven van gastblogs op relevante websites (profileren als expert).
12. Slider vermijden
Het gebruik van sliders op een website raden we af vanuit het oogpunt van de optimale gebruikers ervaring. Het
leidt af en de boodschap komt niet over, het verlaagd de conversie en het vertraagt de website.
13. Interne linking
Maak belangrijke pagina’s op je website sterker door een goede interne linkstructuur. Laat pagina’s onderling op de juiste manier naar elkaar linken.
14. Plaats waardevolle content
Publiceer interessante en waardevolle content die mensen automatisch gaan delen en linken. Draagt in belangrijke mate bij aan je vindbaarheid. Creëer content (video, beeld, tekst) waar doelgroep op kan reageren.
15. Lege pagina’s vermijden
Lege pagina’s worden door Google negatief beoordeeld omdat het niet prettig is voor de bezoeker om op een lege pagina uit te komen. Verwijder dus lege pagina’s.
16. 404 pagina’s opsporen
De zoekrobot van Google signaleert pagina die niet mee bestaan, de zogenaamde 404 pagina’s. Dit ziet Google als teken van slechte gebruiksvriendelijkheid.
17. Google Mijn Bedrijf pagina aanmaken
Je kunt als bedrijf bij Google een bedrijfspagina aanmaken. Op deze pagina kun je meer vertellen over je bedrijf, je openingstijden toevoegen en foto’s tonen. Daarnaast kun je via deze vermelding klantreviews verzamelen.
18. Techniek van je website
Een technisch goed werkende website is prettig voor de bezoeker en draagt in steeds grotere mate bij tot een
betere vindbaarheid.
19. SSL certificaaat aanvragen
“https” is het nieuwe standaard protocol. Zie je “https” of een slotje in de adresbalk van de browser staan, dan betekent dit dat website gebruik maakt van een SSL certificaat. Gegevens die een bezoeker bijvoorbeeld via een contactformulier verstuurd, worden dan versleuteld verzonden.
Google beoordeelt websites die geen gebruik maken van https als onveilig. Websites die geen gebruik maken van een https certificaat zullen nadelige gevolgen voor de vindbaarheid ondervinden. Daarnaast zijn bezoekers hier steeds alerter op en kan het mensen tegenhouden contact op te nemen via het contactformulier!
20. Pagespeed
Pagespeed is niet de daadwerkelijke snelheid (deze is van vele factoren afhankelijk) maar wel hoe Google de snelheid beoordeeld. Pagespeed wordt in 2020 zeer belangrijk als ranking factor.
21. Structured data
Door het toepassen van “structured data” maak je je content makkelijker leesbaar (en dus beter te indexeren) voor de zoekmachines. Je kunt bijvoorbeeld aangeven dat iets een adres, een telefoonnummer, een evenement of een review is.
22. Website optimalisatie conversie en gebruiksvriendelijkheid
De website aanpassen om de conversie te verhogen is een continu proces wat goed gemonitord moet worden via Google Analytics.
23. Unique selling points
Via een website kun je vertrouwen opwekken/enthousiasmeren/aanzetten tot actie etc. Benoem je USP’s en zet deze in op een opvallende plek.
24. Call to action
Via de website kunnen we geïnteresseerde bezoekers aansporen om een bepaalde actie te ondernemen. Bijvoorbeeld: contact opnemen/afspraak maken/inschrijven nieuwsbrief/downloaden brochure etc.
25. Contactpagina
Maak een formulier op uw website laagdrempeliger door niet alle velden verplicht te maken. Naam en telefoonnummer zijn voldoende verplichte velden.
26. Fotomateriaal
Plaats fotomateriaal van projecten op meerdere pagina’s. Bijvoorbeeld als een galerij op de homepage of op een expertise pagina.
27. Contentagenda
Zorg dat er regelmatig interessante en waardevolle content wordt geplaatst op basis van een duidelijke (content)agenda.
28. Personalisatie
De mensen achter uw bedrijf meer in de spotlight zetten. Bijvoorbeeld een team pagina met foto’s en linkedin profielen.
29. Referenties
Laat referenties op meerdere relevante pagina’s terugkomen. De logo’s van opdrachtgevers kun je ook vaker tonen, bijvoorbeeld vlak boven de footer.
Webanalyse van uw website?
Heeft u naar aanleiding van deze blog behoefte aan een analyse van uw website en een rapport met aanbevelingen?